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MEMORANDUM FOR  438 AEW/COS 
   
FROM:  438 AEW/SJA 
     
SUBJECT:  Military Members’ Participation in Generalleadership.com  
 

1. You asked for a legal review of military members’ participation in the operation of and  
engagement in a non-profit, non-federal government activity – Generalleadership.com.  I find the 
participation of military members in this activity, as it is currently operated, to be legally 
sufficient. 
 

2. REFERENCES: 
 
a. The Federal Standards of Conduct, 5 C.F.R. § 2635 
b. DOD’s supplement to the Standards of Conduct, 5 C.F.R. § 3601 et. seq. 
c. Joint Ethics Regulation, DOD 5500.7-R 
 

3. FACTS:   
 
a. Generalleaderhip.com is a non-profit organization composed of command-level  

active and retired U.S. military members who participate in the organization in their private 
capacities.  See The General Leadership Foundation, Leadership Resource Guide, 
Chap. 1 (2014).  The organization aims to materialize the CJCS’s 2013 vision of “connect[ing] 
the warrior to the citizen”1 by providing an information-sharing platform through which it 
promotes public understanding of military culture, leadership, and professionalism.  It also 
provides “leadership insight, training, coaching and development” to “high-profile clientele.”  Id.  
 

b. According to its Resource Guide, Generalleadership.com utilizes the following  
forums or “venues:”  Daily articles/publications; Video Spotlights and Audio Podcasts;  
Interactive Webinars; and Twitter-based TweetChats.  See id at Chap. 2.  

  
c. The Resource Guide also lists resources and/or leadership tools it recommends,  

including book titles, computer/web applications, social media platforms, and various gadgets.  
See id at Chap. 3. 

 
4. LAW & DISCUSSION:  The crux of this matter is whether and to what extent may  

                                                 
11 On 3 July 2013, General Martin E. Dempsey, the 18th Chairman of the Joint Chiefs of Staff, articulated his notion 
that it is important for military members to endeavor to connect the warrior to the citizen.  See Dempsey, Martin E., 
The Military Needs to Reach Out to Civilians, The Washington Post Opinions, 3 July 2013, available at 
http://www.washingtonpost.com/opinions/general-dempsey-the-military-needs-to-reach-out-to-
civilians/2013/07/02/b10c3bb0-e267-11e2-aef3-339619eab080_story.html (last visited on 1 Jun 14). 
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military members engage in activities outside their governmental employment.  In general, DoD 
employees may voluntarily participate in activities, including management, of non-Federal 
entities as individuals in their personal capacities, provided they act exclusively outside the scope 
of their official positions.  DoD 5500.7-R, ¶ 3-300, 3-301.  Thus, any such outside activity must  
not conflict with the members’ official governmental duties and obligations, and must not profit 
from the members’ governmental position or influence.  
 

5. No Apparent Conflicting Outside Employment and Activities. An employee shall not  
engage in outside employment2 or any other outside activity that conflicts with his official 
duties.  5 C.F.R. § 2635.802 (emphasis added).3  An activity conflicts with an employee’s 
official duties:  

 
(a) If it is prohibited by statute or by an agency supplemental regulation; or  
 
(b) If it would require the employee’s disqualification from matters so central or 
critical to the performance of his official duties that the employee’s ability to 
perform the duties of his position would be materially impaired.   

 
Id.4 See also DoD 5500.7-R, ¶ 3-204.5   
 

Here, no statute prohibits military members from writing articles and sharing information 
about general leadership concepts through the various venues described in ¶ 3.b., supra.  Further, 
there is no indication that the content Generalleadership.com publishes would tend to disqualify 
active duty military officers from performing their official duties.  It is nevertheless important to 
note that a conflict may arise, to the extent any current or future “high-profile clientele” engages 
in federal government business, for example, competing on a government contract to which a 
generalleadership.com author/military member is a decision-maker.6  

                                                 
22 “Employment” is defined as “[a]ny form of non-Federal employment or business relationship involving the 
provision of personal services by the DoD employee.  It includes, but is not limited to, personal services as an 
officer, director, employee, agent, attorney, consultant, contractor, general partner or trustee.”  5 C.F.R. § 3601.107.  
3See also DoD 5500.7-R, ¶ 3-202 (prohibiting participation in official capacity in the management of a non-Federal 
organization (e.g., as an officer, director, or trustee) without approval by the DOD General Counsel); DEPSECDEF 
Memo, 23 Jul 96 (Senior military officers (O-7 and above) cannot accept compensation from non-Federal 
organizations for service as an officer or member of a board of directors);  DoD 5500.7-R, ¶ 3-201a (member may 
serve in an official capacity as a “DOD Liaison” to a non-Federal organization with the commander’s written 
approval).   
4 Example: An employee of the Environmental Protection Agency has just been promoted. His principal duty in his 
new position is to write regulations relating to the disposal of hazardous waste.  The employee may not continue to 
serve as president of a nonprofit environmental organization that routinely submits comments on such regulations. 
His service as an officer would require his disqualification from duties critical to the performance of his official 
duties on a basis so frequent as to materially impair his ability to perform the duties of his position.  5 C.F.R. 
§ 2635.802.  See also DoD 5500.7-R, ¶ 3-302 (prohibiting DoD employees from engaging in any official activity in 
which a non-Federal entity is a party or has a financial interest if the DoD employee is an active participant in the 
non-Federal entity or has been an officer in the non-Federal entity within the last year). 
5 The Joint Ethics Regulation generally prohibits DoD employees from engaging in any official activities in which a 
non-Federal entity is a party or has a financial interest if the DoD employee is an active participant in the non-
Federal entity or has been an officer in the non-Federal entity within the last year. 
6 In such an event, 5 C.F.R. § 3601.105 requires disqualified employees to provide written notice of such 
disqualification to his supervisor upon determining he will not participate in the matter. 
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6. No Apparent Use of Public Office for Private Gain.  An employee shall not use his  

public office for his own private gain, for the endorsement of any product, service or enterprise, 
or for the private gain of friends, relatives, or persons with whom the employee is affiliated in a 
nongovernmental capacity, including nonprofit organizations of which the employee is an officer 
or member, and persons with whom the employee has or seeks employment or business relations.  
5 C.F.R. § 2635.702 (emphasis added).  See also DoD 5500.7-R, ¶¶ 3-209, 3-210 (prohibiting 
official endorsement (or appearance of endorsement) to non-federal entities, their membership 
drives or fundraising events). 
 

Here, Generalleadership.com members are identified by their military ranks and may  
pontentially realize benefits, monetary or otherwise, from their membership in the organization.  
However, based on my review of the organization’s website and Resource Guide, there is no 
indication that references to ranks or military affiliations are used to coerce or induce the 
readership/audience into providing a benefit to individual members or Generalleadership.com. 7  
Indeed,  active duty military members who are ordinarily addressed by their a rank may use that 
term of address or rank in connection with a personal activity, including when teaching, 
speaking, or writing in a personal capacity.  5 C.F.R. §§ 2635.702 (b), (e), 2635.807(b).  
Furthermore, there is otherwise no appearance of governmental sanction or endorsement.  For 
example, the organization does not appear to use military symbols, etc. in a manner that could 
reasonably be construed to imply that the Government or the members’ respective agencies or 
offices endorse Generalleadership.com, its methodologies, or the various resources and tools it 
recommends.  
 

7. Activities Constitute Permissible Teaching, Speaking, and Writing.  Generally, an  
employee, shall not receive compensation from any source other than the Government for 
teaching, speaking, or writing that relates to the employee’s official duties.  5 C.F.R. 
§ 2635.807(a); see also 5 C.F.R. §2635.807(a)(2)(i)(A)-(E).8  Additionally, an employee engaged 

                                                 
7 See, e.g., Mann v. Department of Health and Human Services, 78 M.S.P.R. (1998) (charge of using one’s public 
office for private gain cannot be sustained when no private gain has been shown). 
8 Teaching, speaking, or writing relates to the employee’s official duties if: 

 
(a) The activity is undertaken as part of the employee’s official duties; 

 
(b) The circumstances indicate that the invitation to engage in the activity was extended to the 

employee primarily because of his official position rather than his expertise on the particular 
subject matter;  

 
(c) The invitation to engage in the activity or the offer of compensation for the activity was 

extended to the employee, directly or indirectly, by a person who has interests that may be 
affected substantially by performance or nonperformance of the employee’s official duties; 
 

(d) The information conveyed through the activity draws substantially on ideas or official data that 
are nonpublic information; or  
 

(e) The subject of the activity deals in significant part with (1) any matter to which the employee 
presently is assigned or to which the employee had been assigned during the previous one-year 
period; (2) any ongoing or announced policy, program or operation of the agency; or (3) in the 
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in teaching, speaking, or writing as outside employment or as an outside activity shall not use or 
permit the use of his official title or position to identify him in connection with his teaching, 
speaking, or writing activity or to promote any book, seminar, course, program or similar 
undertaking, except when inclusion of his title or position (1) is one of several biographical 
details given to identify him, provided that his title or position is given no more prominence than 
other significant biographical details; (2) is used in connection with an article published in a 
scientific or professional journal, accompanied by a reasonable prominent disclaimer stating that 
the views expressed do not necessarily represent the views of the agency or the United States; 
and (3) merely reflects the general term of address given him, such as a military rank.  5 C.F.R. 
§§ 2635.807(b), 3601.108; DoD 5500.7-R, ¶ 3-305.       
 

Generalleadership.com members are generally engaged in teaching, speaking, or writing 
activities.  In fact, some members enjoy military leadership roles and write, speak, or teach about 
leadership in general.  However, based on my review of the organization’s website and its 
Resource Guide, it is not apparent that any of their engagements are prohibited as being related 
to members’ official duties.  See 5 C.F.R. §2635.807(a)(2)(i)(A)-(E).  In any event, any members 
in doubt may continue to use their military rank and/or official titles or positions so long as they 
make a disclaimer in accordance with 5 C.F.R. § 3601.108(a)-(c).9 
  
6.  CONCLUSION:  DoD employees may voluntarily participate in Generalleadership.com’s 
activities as individuals in their personal capacities, provided they act exclusively outside the 

                                                                                                                                                             
case of a noncareer employees, the general subject matter area, industry, or economic sector 
primarily affected by the programs and operations of his agency.  

  
5 C.F.R. § 2635.807(a)(2)(i)(A)-(E).  See also 5 CFR 2635.703(a) (Executive Branch employees may not disclose 
“non-public information” to further the private interests of any individual, company or organization.); 5 C.F.R. § 
2635.703(b) (“Non-public information” means information that the employee gains by reason of Federal employment 
and that he knows (or reasonably should know) has not been made available to the general public.). 
9 5 C.F.R. § 3601.108 provides that: A DoD employee who uses or permits the use of his military rank or who 
includes or permits the inclusion of his title or position as one of several biographical details given to identify 
himself in connection with teaching, speaking or writing, in accordance with 5 CFR 2635.807(b), shall make a 
disclaimer if the subject of the teaching, speaking or writing deals in significant part with any ongoing or announced 
policy, program or operation of the DoD employee's agency, and the DoD employee has not been authorized by 
appropriate agency authority to present that material as the agency’s position. The disclaimer shall be made as 
follows: 
 

(a) The required disclaimer shall expressly state that the views presented are those of the speaker or author
 and do not necessarily represent the views of DoD or its components. 

 
(b) Where a disclaimer is required for an article, book or other writing, the disclaimer will be printed in a 
reasonably prominent position in the writing itself. 
  
(c) Where a disclaimer is required for a speech or other oral presentation, the disclaimer may be given

 orally provided it is given at the beginning of the oral presentation.   
 
Id.  It is also noteworthy that the Joint Ethics Regulation permits DoD employees to participate in their official DoD 
capacities as speakers or panel members at conferences, seminars, or similar events sponsored by non-Federal 
entities, subject to the approval of the head of a DoD component command, and in accordance with public affairs 
regulations and appropriations rules under 31 U.S.C. § 1345.  DoD 5500.7-R, ¶¶ 3-207,  3-211. 
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scope of their official positions.  Based on my review of the organization’s website and Resource 
Guide, I find no activity running afoul of the relevant regulatory standards.  
 

 
  

  

6/2/2014

X I. Antonio

Signed by: ANTONIO.IMELDA.UDUI.1294178194  
    IMELDA U. ANTONIO 
    Major, USAF 
    Staff Judge Advocate  
 


